Afvallen lukt niet, last van stress?

Afvallen is voor veel mensen iets wat elk jaar weer terugkomt. Zeker na de winter en de feestmaanden wordt vaak geprobeerd de extra kilootjes er weer af te krijgen voordat de zomervakantie begint. Vaak vallen we al af in het voorjaar, omdat de maaltijden die we eten minder zwaar zijn. In de koude wintermaanden heeft het lichaam nu eenmaal wat extra nodig om warm te blijven. De feestdagen zijn ook voor veel mensen een tijd van lekker eten en genieten en daardoor ontstaan ook de zwembandjes aan de zijkant van ons lichaam. Gelukkig start het buitenleven weer, worden we actiever, nemen we vaker de fiets en raken zo snel 2 tot 3 kilo wel kwijt.

2 tot 3 kilo afvallen is niet voor iedereen genoeg. Volgens het nieuws worden we elk jaar alleen maar zwaarder en onderzoekers geven daar verschillende oorzaken voor.

Het zou liggen aan te veel suikers in frisdranken en verpakte voedingsmiddelen. Gemaksvoedsel is er de oorzaak van of veel uit eten gaan. Er wordt geroepen dat hormonen de boosdoener zijn, vooral als je wat ouder wordt. Het lijken allemaal zeer logische redenen en vaak komt het er simpelweg op neer dat je te veel kcal naar binnen werkt die je niet verbruikt.

Een andere oorzaak is stress:

De stress onder mensen lijkt haast niet te stoppen. Jij kent vast ook wel iemand met een burn-out of misschien heb je er zelf veel last van? Stress waar een aantal jaren geleden nog  lacherig over werd gedaan blijkt nu een bloedserieus probleem te zijn. Zo serieus, omdat de effecten van stress, de gevolgen ervan, voor veel maatschappelijke problemen zorgen.

Veel mensen doen er nog steeds wat lacherig over. Stress? Ach, niet zo aanstellen hoor! We moeten door, we moeten beter, we moeten meer. We hebben helemaal geen tijd om stil te staan bij hoeveel stress er in ons leven is. Als ik mij ziekmeld van mijn werk, verlies ik mijn baan of krijg ik moeilijker een andere baan. Alleen al het piekeren over wat zou kunnen gebeuren geeft al zo veel stress, dat we maar snel aan andere dingen proberen te denken of andere dingen gaan doen.

Ik weet niet of je het herkend maar het hele huis gaan schoonmaken, een vakantie boeken om te vluchten of elke dag een zak chips opeten uit frustratie, ken je dat?

En in plaats van eens dieper te zoeken bij onszelf wat nou de feitelijke reden is dat we te zwaar zijn, besluiten we om dan maar weer te gaan diëten want we willen tenslotte 10 kilo kwijt.

Pak je de symptomen aan of het probleem?

Afvallen met een dieet omdat je te zwaar bent is in het geval dat je last hebt van stress niet de weg die je helpt. Tenminste niet als jij je echt goed wilt voelen. Je kunt echt heel veel dingen doen maar afvallen met een dieet is wel het laatste waar je aan zou moeten beginnen.

Het probleem met een dieet is dat het je namelijk alleen maar meer stress zal geven. Je voelt je al niet lekker in je vel en dan ga jij jezelf ook nog eens straffen door jezelf te dwingen dingen wel en dingen niet te eten. Eerlijk, voel jij jezelf gelukkig als je bezig bent met een dieet? Misschien als je 5 kilo kwijt bent? Maar die 5 kilo kost je wel veel energie om kwijt te raken. Vermoedelijk ben je ook niet de vrolijkste tijdens het volgen van een dieet. En waar doe je het voor? Wanneer ben je voor het laatst 5 kilo afgevallen? Denk nu eens goed na over hoe lang het duurde voordat die 5 kilo je weer wist te vinden?

Het heeft geen zin. Ja, het is fijn om snel wat kilo’s kwijt te zijn en dat kan ook best een goede start zijn om eerst even wat kilo’s te verliezen, maar wat daarna? Daarna ben je blij dat je die paar kilo’s kwijt bent, maar gun jij jezelf geen tijd meer voor jezelf om iets te doen aan waarom het nodig is om telkens weer op dieet te moeten gaan.

Iets doen aan de oorzaak van jouw stress.

Iets doen aan wat jou stress brengt is wel de juiste weg. Dat duurt langer en misschien ben je inderdaad dan niet die 10 kilo kwijt voor de zomervakantie. Dat ligt namelijk helemaal aan jezelf en hoeveel tijd jij wilt vrijmaken om goed voor jezelf te zorgen.

Dat is niet eenvoudig. Het kan inderdaad best moeilijk zijn om jezelf tijd te gunnen. Maar wat nou als je er hulp bij krijgt? Wat nou als je bij iemand terecht kunt om te praten over waar je over wilt praten? Wat als je mensen ontmoet zoals jij? En geloof mij, dat zijn er heel veel. Hoe zou het zijn om gewoon vanuit huis elke dag jezelf een halfuurtje te gunnen voor jezelf  en te onderzoeken wat het is dat je kunt doen om uit die cirkel te stappen?

Is het een poging waard?

Je hoeft niet nu direct een keuze te maken, maar als jij je aanmeld voor een van de trainingen kan je daar direct én met hulp mee aan de slag. Je kunt je ook aanmelden voor het forum  waar ik hoop dat steeds meer mensen met hetzelfde probleem elkaar zullen vinden om elkaar te helpen. Het forum is net gestart en nog niet bekend. Hopelijk gebeurd dat wel snel want er zijn veel te veel mensen die rondlopen met stress en daardoor verkeerde beslissingen maken zoals eten als gevolg van die stress.

Het is jammer dat de voedingsindustrie daar zo handig op inspeelt, eigenlijk misbruik maakt van het probleem, te zwaar zijn. Pillen, poeders en andere strenge diëten zijn niet de oplossing om je goed te voelen. Is daar niet al voldoende bewijs voor?

Neem eens tijd voor jezelf en onderzoek hoe afvallen wel lukt én je de stress in je leven kunt verminderen. Probeer het bijhouden van een journal eens uit.