Bewegen houdt ons brein scherp.

 

Dat regelmatig bewegen goed is voor onze algehele gezondheid is bekend. Het houdt niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie.

Regelmatig bewegen verbetert cognitieve functies, vertraagt het mentale verouderingsproces en helpt ons met het beter verwerken van informatie. Bewegen is van belang voor de hersenen, omdat het zorgt voor belangrijke herstelprocessen. Door te bewegen worden nieuwe hersencellen aangemaakt en wordt de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen gestimuleerd en juist die verbindingen zijn zo belangrijk. Bewegen draagt hierdoor bij aan minder geheugen- en concentratiestoornissen.

Onze hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 100 miljard zenuwcellen, neuronen. Via uitlopers staan neuronen met elkaar in verbinding en kunnen neuronen met elkaar communiceren. Bij de geboorte bevatten onze hersenen al 100 miljard zenuwcellen, maar de verbindingen tussen de cellen worden pas gevormd als kind tot ongeveer ons 25ste levensjaar. Eerst werd gedacht dat we het moesten doen met de hersencellen waarmee we worden geboren. Het is nu bekend dat bepaalde gebieden van ons brein neuronen blijven aanmaken. De hippocampus is een belangrijk geheugengebied waar de meeste hersencellen worden gemaakt.

Onderzoek aan de Universiteit van Groningen heeft aangetoond dat bewegen het vermogen van de hersenen om nieuwe cellen aan te maken, verhoogt.

Als we niet bewegen hebben we een langzame stofwisseling. Dat geldt niet alleen voor ons voedselopname maar ook voor de stofwisseling in ons brein. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bewegen kan helpen dementie en symptomen daarvan te voorkomen of uit te stellen. Het heeft effect op risico factoren van dementie als diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.

De prefrontale cortex die heel belangrijk is bij executieve functies, is heel gevoelig voor inactiviteit, vooral als we ouder worden.

Executieve functies zijn de functies in je brein die het mogelijk maken dat je rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en kunt focussen op wat belangrijk is. –

Kinderen en jongeren leggen een cognitieve reserve aan voor de toekomst door veel te bewegen. De prefrontale cortex of de frontale lob in de hersenen ontwikkelt zich ongeveer tot het vijfentwintigste levensjaar. Dit deel van de hersenen is het belangrijkste gedeelte van ons brein. Het is het laatste klaar in ontwikkeling, maar controleert de allerhoogste cognitieve functies die onze zelfstandigheid bepalen.

Door te bewegen worden de functies van de frontale lob beter. Belangrijk hierbij is dat er een uitdaging in zit, er inspanning geleverd wordt. Voor kinderen en jongeren is het belangrijk dat ze op een uitdagende school zitten met veel sport en muziek. Dan kunnen er dankzij deze verrijkte omgeving meer vertakkingen ontstaan in het brein.

Hoewel het opbouwen van een cognitieve reserve vooral plaats vindt tot rond het 25ste levensjaar, kan je op elk moment met bewegen beginnen. Uit onderzoek blijkt dat er ook op latere leeftijd voordeel te behalen is. Zeker in combinatie met hersengymnastiek is het een gouden duo.

Bewegen met inspanning zorgt ook voor afgifte van stoffen in de hersenen zoals dopamine en serotonine waardoor we ons prettiger voelen. De kans op psychische stoornissen zoals ongezonde stress en depressie is kleiner als we regelmatig bewegen.

Waarom bewegen goed is voor onze hersenen.

Tips voor de juiste vorm van bewegen:

  • In het algemeen is iets dat goed is voor je hart, goed voor je hersenen.
  • Aerobic is zeer geschikt. Niet alleen voor de hersenfunctie maar ook als EHBO kit voor beschadigde hersencellen.
  • Sport in de ochtend voor het werk zorgt voor weerbaarheid tegen stress van de dag, vasthouden van nieuwe informatie en een betere reactie op complexe situaties.

Wil je meer lezen over bewegen en onze hersenen? De hersenstichting heeft hierover een mooie brochure die je gratis kan downloaden via deze link:hersenen en beweging

Niet alleen bewegen heeft gunstige effecten op de hersenen. Er is ook een relatie tussen voeding en hersenen. Vooral vetzuren en B-vitaminen zijn voor hersenen essentieel. Voor de opbouw en werking van de hersenen zijn vetzuren onmisbaar. Vooral de onverzadigde omega 3-vetzuren DHA en EPA zijn belangrijk. Bij een tekort aan Bvitamines kunnen problemen ontstaan met het zenuwstelsel.