Egoïstisch of belangrijk om ook aan jezelf te denken?

Goed voornemen voor mensen die altijd maar klaar staan voor anderen. Lees in dit bericht waarom aan jezelf denken niet egoïstisch is.

Vergeet jij ook wel eens om aan jezelf te denken en op adem te komen?

Leven kan stressvol zijn. Dat zien we niet alleen in ons eigen leven maar, ook veel en vaak bij anderen. Zo stressvol dat we vergeten om ook tijd voor onszelf in te plannen in een al overvolle agenda.

En als we al plannen hebben dan zetten we die vaak opzij omdat, er weer wat tussenkomt wat belangrijker lijkt.

Herken jij situaties als:

  • Een moment in je agenda voor jezelf waar vaak niets van komt omdat; je over moet werken, je jouw kinderen moet helpen met hun huiswerk of je berichtjes krijgt van een vriend of vriendin die je hulp nodig heeft?
  • Een afspraak met een vriendin of vriend waarbij je wordt afgeleid door berichten op je telefoon die ‘belangrijk’ zijn om direct te lezen en erop te antwoorden?
  • Een dagje weg met familie of een middag tijd om iets te doen met je kind dat verstoord wordt door een e-mail van het werk ontvangen op je telefoon. Verstoord omdat je nu met je gedachten niet meer aanwezig bent bij het moment maar, bij de mail van je werk waar jij je zorgen om maakt.

Het zijn maar drie voorbeelden die velen van ons zullen herkennen. We zijn vaak zo bezig met andere mensen dat vergeten wordt om zelf bij te tanken en op adem te komen.

Misschien voel jij je zelfs schuldig als je niet eerst anderen helpt in plaats van aan jezelf te denken. Geloof mij, je bent echt niet de enigste persoon op deze wereld die dat zo voelt. We vinden aan onszelf denken vaak egoïstisch.

Is aan jezelf denken egoïstisch?

Het is toch zeker niet egoïstisch als je eerst aan jezelf denkt. Egoïstisch wil zeggen dat je vind dat de wereld alleen om jou draait. Dat alleen jij belangrijk bent en je gefocust bent op je eigen voordeel. Door aan jezelf te denken en ruimte te maken om op adem te komen ben je zeker niet egoïstisch. Sterker nog; het is heel belangrijk dat je tijd neemt voor jezelf. Dat jij eerst goed voor jezelf zorgt.

Waarom voor jezelf zorgen zo belangrijk is

Stel je voor dat je altijd maar in de weer bent voor anderen. (misschien is dat ook zo) Nooit of zelden tijd hebt voor jezelf. Wat gebeurd er dan? Je raakt uitgeput. En hoe kan je als je uitgeput bent er voor iemand anders zijn? Voor iemand anders zorgen? Dat is niet mogelijk.

Altijd maar doorgaan met het zorgen voor anderen en geen adempauze nemen zorgt er op de lange termijn niet voor dat het goed met jou gaat. Als het dan niet goed met jou gaat, wie zorgt er dan voor jou? En hoe moet het dan gaan met de persoon of personen die dan ineens niet iemand hebben die altijd voor hun klaarstaat en hun leven eenvoudiger maakt?

Hoe moet het dan gaan op je werk als je afwezig bent door ziekte of een burn-out. Het is niet dat je zelden hoort dat iemand lange tijd daardoor thuis zit. Dus zeker geen beeld dat onwaarschijnlijk is.

Je wilt zo graag dat anderen blij zijn en jouw gezelschap op prijs stellen. Voor jou is het belangrijk dat op het werk dingen goed gaan en als jij daarbij kan helpen dan doe je dat het liefste direct.

Je vergeet alleen een ding: Jezelf!

Put your oxygen mask on First.

Egoistisch om aan jezelf te denken?

 

Hoe belangrijk is het dat jij je goed voelt?

Het is heel belangrijk dat jij je goed voelt. Dat je voor jezelf zorgt. Dat je de ruimte hebt om te doen wat voor jou belangrijk is. Dat kan van alles zijn. Denk dan niet alleen aan regelmatig naar de kapper gaan, sporten of eens weg met iemand die belangrijk voor je is. Denk dan ook aan persoonlijke groei en vooral ook aan tot rust komen.

Het is belangrijk om jezelf goed te voelen om anderen goed te laten voelen. Het is belangrijk om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling om anderen daarmee te kunnen helpen. Het is belangrijk om zelf plezier te hebben om plezier te hebben met anderen.

Wat als je doorgaat met doen alsof?

Je stemming kan je een tijdje proberen te verbloemen door een lach op je gezicht te toveren  maar, vergis je er niet in dat mensen aanvoelen hoe het echt met je gaat. Ze zien het niet alleen aan je uiterlijk zoals dat je er vermoeid en witjes uitziet of jezelf niet de rust en ruimte geeft om goed voor jezelf te zorgen. Die “vrolijkheid en betrokkenheid” die je laat zien wordt dan al snel gezien als iets dat niet echt is. Veel mensen dragen zo’n masker. Veel mensen proberen vrolijkheid en betrokkenheid te tonen maar helaas komt het niet over als oprecht. Dat betekent niet direct dat ze niet vrolijk en betrokken zouden willen zijn. Vaak zijn ze gewoonweg te druk of te moe om echt aanwezig te zijn. Dat kan ook voor jou gelden.

Laad beide batterijen tijdig op.

Het is belangrijk om je batterij op te laden en niet alleen die batterij die je in de nacht oplaat om de volgende dag weer door te gaan. Laat ook de batterij op die op de lange duur ervoor zorgt dat het goed met je gaat. Door dingen te doen die je plezier geven. Door bezig te zijn met iets wat je rust geeft. Vooral waar je op terug kan vallen in hectische tijden zoals, iets creatiefs, sporten, wandelen, lezen of een andere hobby.

Zorg ervoor dat je niet zonder energie komt te zitten want dan is er namelijk niets om te geven. Dan leert het leven je dat je ook af en toe eens moet nemen. Zelfs geen andere keus hebt omdat je uitgeblust bent.

Tijd en op tijd tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch. Het betekent niet dat je anderen of je werk onbelangrijk vindt. Het betekent ook niet dat je minder van de mensen in je leven houdt. Het betekent niet dat je minder geeft om je partner of jouw kinderen als je zorgt voor tijd waarbij jij je kunt terugtrekken. Het betekent alleen simpelweg dat je een mens bent die het beste van zichzelf aan anderen wilt geven wat mogelijk wordt door ook wat ruimte aan jezelf te geven.

Wil je hierop reageren? Dat kan hieronder dit blog bericht of schrijf gerust een mail aan mij persoonlijk met jouw opmerking of vraag.