Goede voornemens, tips en ideeën voor het nieuwe jaar.

Goede voornemens? Plannen voor het nieuwe jaar of een lijst met dingen die je wilt doen zoals een bucket list misschien?

Tips voor goede voornemens +

20 dingen die je voor het einde van het volgend jaar zou kunnen doen.

We weten allemaal wel dat er van goede voornemens vaak maar weinig komt. Of het nu gaat om het stoppen met een slechte gewoonte of starten met een goede gewoonte. Vaak stranden die goede voornemens al binnen drie weken. Zo rond 15 januari geven de meeste het op. Soms proberen we het later in het jaar nog eens maar ook dan blijkt het lastig.

Hoe het komt dat we de doelen die we onszelf stellen vaak niet halen? Dat heeft veel oorzaken en hieronder vind je er een paar. Neem daarom deze lijst eens door en zie waar het bij jou wel eens mis zou kunnen gaan. Je hebt nog een paar dagen voordat het nieuwe jaar start dus nog een paar dagen om nu al naar een oplossing te zoeken zodat het je wel gaat lukken.

Waarom stranden onze goede voornemens toch zo vaak?

 • Je hebt geen plan gemaakt dat bij je past. Bij hoe je bent en jouw levensstijl.
 • Er is niemand die je aan jouw goede voornemens kan houden. Als je het niemand verteld dat je start met iets of juist met iets wilt stoppen dan is het heel eenvoudig om het niet te doen. Als je iemand hebt in je omgeving die je zal steunen, een ‘supporter’ of iemand waar je het samen mee doet dan lukt het vaak ook beter.
 • Je maakt het niet meetbaar dus als je een succes boekt dan zal je dat succes snel vergeten of niet zien als een succes. Stel dat je 10 kilo wilt afvallen of 10 km wilt kunnen hardlopen zonder buiten adem te raken dan hebben we naar ons idee pas succes als we het halen. Als je ergens mee start of stopt dan is een eerste succes bijvoorbeeld al dat je het 7 dagen hebt volgehouden of 1 kilo kwijt bent of 1 km kunt hardlopen. Door die ene km of kilo, die 3 km of 3 kilo al in het begin als succes te zien en dit bij te houden maak je jouw inzet voor je doel meetbaar. Het zal je zeker helpen met de motivatie om door te gaan.
 • Je luistert te veel naar een stemmetje in je hoofd dat verteld dat het toch niet zal lukken. Als iets niet snel genoeg gaat bijvoorbeeld of niet zo makkelijk blijkt te zijn als je van te voren dacht. Dan geven we op omdat we dan dat stemmetje horen dat zegt; “zie je wel!” Bedenk daarom van te voren wat je kunt doen als het even tegen zit. Hoe krijg je dan opnieuw motivatie om toch door te gaan?

Motivatie voor goede voornemens.

Motivatie is heel belangrijk en een goede voorbereiding hoort daarbij. Ga daarom van te voren minimaal de antwoorden van onderstaande vragen eens opschrijven. Hou dit het aankomende jaar bij je waar je het elke dag kunt zien en lees je antwoorden dan door.

Waarom wil je dat het lukt? Wat is jouw motivatie om te starten of te stoppen? Wat als je het niet doet, wat is daar het voordeel van?

Heb je moeite met plannen maken of uitstelgedrag als gewoonte? Weet je dat op de ledensite cursussen staan die jou daarbij kunnen helpen? Lees er meer over of wordt direct lid. Als je wilt kan je hulp krijgen van een online coach.

20 ideeën voor het jaar 2020.

Heb je geen goede voornemens maar, lijkt het je leuk om wel een aantal plannen voor jezelf te verzinnen welke je voor het einde van het volgende jaar gedaan wilt hebben? Hieronder ter inspiratie een lijst voor 2020. Schrijf je antwoorden op in jouw bulletjournal als je die hebt. Dan ben je gelijk al creatief bezig en kan je nummer een al wegstrepen.

20 dingen die je voor eind 2020 gedaan wilt hebben:

 1. Iets creatiefs.
 2. Iets stouts.
 3. Iets liefs.
 4. Iets actiefs.
 5. Iets lekkers.
 6. Iets raars.
 7. Iets moois.
 8. Iets bijzonders.
 9. Iets goeds.
 10. Iets gezonds.
 11. Iets spannends.
 12. Iets gezelligs.
 13. Iets stoms.
 14. Iets leuks.
 15. Iets voor jezelf.
 16. Iets leren.
 17. Iets lezen.
 18. Iets bekijken/zien.
 19. Iets ontspannends.
 20. Iets weggeven.