Doen wat je wilt doen?

Wat doet er voor jou het meeste toe? Heb jij jezelf die vraag wel eens gesteld en wat doe je met het antwoord? Doe jij niet wat je gelukkig maakt?

Als er iets in het leven gebeurd dat tegen zit, laat jij je dan uit het veld slaan? Geef je op? Beïnvloed het je humeur? Hoe reageer jij op de gebeurtenissen?

Geef je op als het tegenzit?

Niet opgeven kan knap lastig zijn en soms is het inderdaad beter om te stoppen dan eigenwijs door te gaan. Het is alleen vaak zo dat juist de dingen die het leven zo leuk maken voor onszelf niet worden gedaan uit angst dat het mis zal gaan. Zeker als er iets wordt geprobeerd en het niet snel genoeg resultaat geeft. Dan wordt er opgegeven.

Twijfelen aan jezelf, luisteren naar de mening van anderen of het gevoel hebben dat je niet goed bezig bent, omdat anderen niet geïnteresseerd zijn in wat jij wel leuk vindt.

Stoppen met doen wat je leuk vindt of misschien er helemaal niet aan beginnen is waar veel mensen later erg veel spijt van krijgen. Je leeft maar één keer en elke leeftijd heb je ook maar één keer. Dus genieten zou je focus moeten zijn.

Er zijn genoeg mensen die klagen over dat het leven elke dag hetzelfde lijkt te zijn. Excuses om er iets aan te doen zoals  geen tijd, geen geld, te druk en te moe, zijn de meest voorkomende excuses. Excuses, omdat het niet de tijd, het geld, de drukte of het moe zijn is dat hun tegenhoudt maar de angst dat het niet zal lukken. Het hoofd zit vol met gedachten aan wat anderen erover of over hun zullen denken.

Ben ik ok? Doe ik het ok?

Het verhaal is eigenlijk dat die ‘anderen’ niets denken. Anderen zijn met zichzelf bezig en hebben hoogst waarschijnlijk dezelfde vraag als jij; ben ik ok? Doe ik het ok?

Hoe meer je eraan denkt dat anderen niks denken over jou, maar bezig zijn met hun zelf, hoe makkelijker het wordt om zelf wel de stap te zetten.  Door te letten op het gedrag van anderen, ga je zien waar anderen mee worstelen. Je zult zien dat er zoveel mensen zijn die met eenzelfde gedachte of angst rondlopen en de meeste doen niets. Hun focus ligt op de dagelijkse beslommeringen en uitstapjes in het weekend of de vakantie. Hun focus ligt op het verdringen van gedachten aan wat ze eigenlijk zouden willen.

Dat kan voor heel veel stress zorgen op den duur. Stress omdat je niet lekker in je vel zit, je doet immers niets aan wat je echt zou willen. In de tussentijd is er ook zoveel gebeurd dat je ook genoeg momenten naar voren kunt halen die vooral te maken hebben met anderen. Je moest zorgen voor je kinderen, je partner eist veel tijd op of je werk was zo druk de laatste jaren.

En voor je het weet zijn er inderdaad weer 10 jaar voorbij.

Train jezelf om anders met jouw belemmeringen om te gaan.

Vraag het maar eens aan mensen in je directe omgeving de volgende keer dat je iemand hoort mopperen ergens over. Vraag maar eens of zij doen wat ze heel graag willen doen en of er dingen zijn die ze anders zouden willen. Luister naar wat ze te zeggen hebben. Door na te denken over dat er zoveel mensen zijn die niet doen wat ze willen en waarvan ze denken dat het hun wel gelukkiger zou maken, ga je anders denken over jouw obstakels. Je gaat anders kijken naar jouw belemmeringen, dat wat jou tegenhoudt.

Waar sta jij nu in je leven en weet je wat jou gelukkig maakt? Heb je genoeg momenten in de week om te doen wat je fijn vindt? Waar kan je van genieten  en wat geeft je energie?

Heb je geen idee maar voel je dat je eigenlijk meer tijd wilt besteden aan andere dingen om je echt prettig te voelen? Ga dan eens rustig zitten, pak pen en papier als je wilt en stel jezelf dan eens de vraag: Wat doet er voor mij het meeste toe?

Meer lezen ter inspiratie om meer te doen wat je wilt doen?

Ikigai

Vind je Ikigai

 

emoties en gedachten die lastig zijn

 Als gedachten het je lastig maken