Ben jij tevreden?

Mindfulness leert ons o.a. om meer te leven in het nu en voor velen van ons is dat tegenstrijdig met wat we gewend zijn om te doen. We denken aan morgen, volgende week of over straks. Niet alleen denken we dan aan wat we moeten doen, we denken aan dingen die we liever anders zouden willen. We zijn niet tevreden.

We willen meer van het leven en of dat nu gezondheid, een mooie auto of promotie op het werk is, als we het hebben, willen we meer. Misschien heb jij zelf wel eens de gedachte gehad dat je eens tevreden moet zijn met wat je hebt. Tevreden zijn met nu is niet zo makkelijk, tevreden zijn met wat je hebt en hoe je leven is, kan namelijk tegenstrijdige gevoelens oproepen. Met deze tegenstrijdigheid maakten we al kennis toen we nog klein waren. We leerden aan de ene kant dat we tevreden moesten zijn met wat we hadden en aan de andere kant moesten we niet tevreden zijn met een zesje op het rapport. We zijn geprogrammeerd om het altijd maar beter te doen, meer te bereiken.

Met tevreden zijn bedoel ik niet gelukkig zijn met wat je hebt want je kan heel goed gelukkig zijn. Je raakt misschien alleen de gedachte niet kwijt dat je graag “dat” andere (bereikt) wilt hebben. Tevreden zijn betekent immers “Het gevoel hebben dat alles is zoals je wenst”. En ja, wanneer is “alles” precies zoals je het wenst?

Als we het leven allemaal wel prima vinden, staan we dan niet stil?

Tevreden zijn is niet zo eenvoudig en zou het goed zijn als we tevreden zouden zijn? Denk er eens over na! Als we allemaal met ons leven tevreden zouden zijn, zouden we dan nog actie ondernemen? Actie om iets te ontdekken, actie om iets te leren? Zouden we nog actie ondernemen om iets uit te vinden want goed zou toch goed genoeg moeten zijn? Waarom moet iets altijd beter? De mens heeft een stel hersenen gekregen en die staan nooit stil. We bedenken altijd iets dat nog beter is en misschien zijn we wel gelukkig, maar dat beetje onvrede houdt ons wel aan de gang. Dat beetje onvrede zorgt er wel voor dat we bijvoorbeeld onszelf blijven ontwikkelen.

Dus hoezo, je moet tevreden zijn met wat je hebt, hoe je eruit ziet of wat je hebt bereikt? Wil je niet meer leren en ontdekken? Wil je niet eens een keer een ander kapsel of nog kunnen hardlopen op je 50ste?

Mocht jij jezelf verwijten of je misschien zelfs een beetje schamen dat je niet tevreden bent, stop daar dan vandaag nog mee. Niet tevreden zijn kan namelijk iets zijn dat juist goed is. Het kan je helpen gemotiveerd te blijven. Wees er blij om en gelukkig met de acties die je onderneemt om iets te willen bereiken, te groeien, te leren of te creëren.

Belangrijk is volgens Mindfulness dat je geniet van de weg er naar toe. Dat is het leven in het nu en dat is wat we vaak vergeten te doen.