Ben jij tevreden?

Mindfulness leert ons o.a. om meer te leven in het nu en voor velen van ons is dat tegenstrijdig met wat we gewend zijn om te doen. We denken aan morgen, volgende week of over straks. Niet alleen denken we dan aan wat we moeten doen, we denken aan dingen die we liever anders zouden willen. We zijn niet tevreden.

We willen meer van het leven en of dat nu gezondheid, een mooie auto of promotie op het werk is, als we het hebben, willen we meer. Misschien heb jij zelf wel eens de gedachte gehad dat je eens tevreden moet zijn met wat je hebt. Tevreden zijn met nu is niet zo makkelijk, tevreden zijn met wat je hebt en hoe je leven is, kan namelijk tegenstrijdige gevoelens oproepen. Met deze tegenstrijdigheid maakten we al kennis toen we nog klein waren. We leerden aan de ene kant dat we tevreden moesten zijn met wat we hadden en aan de andere kant moesten we niet tevreden zijn met een zesje op het rapport. We zijn geprogrammeerd om het altijd maar beter te doen, meer te bereiken.

Met tevreden zijn bedoel ik niet gelukkig zijn met wat je hebt want je kan heel goed gelukkig zijn. Je raakt misschien alleen de gedachte niet kwijt dat je graag “dat” andere (bereikt) wilt hebben. Tevreden zijn betekent immers “Het gevoel hebben dat alles is zoals je wenst”. En ja, wanneer is “alles” precies zoals je het wenst?

Als we het leven allemaal wel prima vinden, staan we dan niet stil?

Tevreden zijn is niet zo eenvoudig en zou het goed zijn als we tevreden zouden zijn? Denk er eens over na! Als we allemaal met ons leven tevreden zouden zijn, zouden we dan nog actie ondernemen? Actie om iets te ontdekken, actie om iets te leren? Zouden we nog actie ondernemen om iets uit te vinden want goed zou toch goed genoeg moeten zijn? Waarom moet iets altijd beter? De mens heeft een stel hersenen gekregen en die staan nooit stil. We bedenken altijd iets dat nog beter is en misschien zijn we wel gelukkig, maar dat beetje onvrede houdt ons wel aan de gang. Dat beetje onvrede zorgt er wel voor dat we bijvoorbeeld onszelf blijven ontwikkelen.

Dus hoezo, je moet tevreden zijn met wat je hebt, hoe je eruit ziet of wat je hebt bereikt? Wil je niet meer leren en ontdekken? Wil je niet eens een keer een ander kapsel of nog kunnen hardlopen op je 50ste?

Mocht jij jezelf verwijten of je misschien zelfs een beetje schamen dat je niet tevreden bent, stop daar dan vandaag nog mee. Niet tevreden zijn kan namelijk iets zijn dat juist goed is. Het kan je helpen gemotiveerd te blijven. Wees er blij om en gelukkig met de acties die je onderneemt om iets te willen bereiken, te groeien, te leren of te creëren.

Belangrijk is volgens Mindfulness dat je geniet van de weg er naar toe. Dat is het leven in het nu en dat is wat we vaak vergeten te doen.

 

2018-05-30T19:58:30+00:00

4 Comments

 1. kate 29 september 2017 at 12:44 - Reply

  Ik herken mij hier in. Eigenlijk ben ik best een heel gelukkig mens maar tevreden ben ik niet zo snel. Ik wil eigenlijk altijd wel meer en als ik het dan heb, dan is het niet genoeg. Het is een gevoel dat het nooit goed genoeg is en ik het altijd maar beter moet doen. Dat vind ik eigenlijk wel heel erg lastig want ik heb ook het gevoel dat ik daardoor veel leuke dingen mis. Eigenlijk vraag ik mij wel eens af hoe anderen dat doen

  • doenccgnl 2 oktober 2017 at 10:13 - Reply

   Hallo Kate, ik denk dat veel mensen zich wel eens afvragen hoe anderen het doen.Dat is misschien ook het probleem, dat we ons altijd maar willen meten met anderen maar is dat echt belangrijk? Naast dat je helemaal niet zeker weet of anderen dan wel tevreden zijn, richt jij je op wat je nog allemaal zou moeten. Niet tevreden zijn, hoeft niet te betekenen dat je ontevreden bent, dat het iets is dat negatief is. Je kunt ook het gevoel van niet tevreden zijn zien als een stimulans om door te zetten. Genieten van je leven is heel belangrijk, ook voor je gezondheid. Het is de kunst om een juiste balans te vinden tussen genieten van je leven en proberen dat wat je graag wilt, te bereiken. Dat wat je zelf graag wilt bereiken zou dus moeten aansluiten bij jouw gevoel van geluk en je niet het gevoel moeten geven dat je leuke dingen mist.

 2. Lidia 30 september 2017 at 16:04 - Reply

  Voor mij is er een verschil tussen tevreden zijn inderdaad. Aan de ene kant ben ik heel tevreden of zou ik tevreden moeten zijn aan de andere kant zitten ook dingen me dwars het gaat niet met alles goed. ik heb bijvoorbeeld best veel stress en zou wel gewoon willen dat het soms wat makkelijker ging. Het leven lijkt soms té veel te vragen. Als alleenstaande mamma vind ik het gewoon lastig soms, je komt gewoon niet aan jezelf toe en opzich is dat niet erg want ik doe alles graag maar ik zou ook graag eens een dagje niet overal over hoeven te piekeren. Ik wil eigelijk ook graag een andere baan maar durf niet te veranderen omdat ik een vaste baan heb maar soms moet ik me gewoon naar mijn werk slepen enzo

  • doenccgnl 2 oktober 2017 at 10:24 - Reply

   Als alleenstaande moeder kan je vergeten om zo af en toe eens echt stil te staan bij je geluk gevoel. Je hebt het druk en de zorgen van alledag draag je alleen. Tijd voor jezelf nemen of echt bewust tijd doorbrengen met je kinderen is heel belangrijk, zeker als het leven veel van je vraagt. Rust en ontspanning zijn belangrijk om te herstellen van drukke en de soms stressvolle perioden. Als ik je bericht leest, dan denkt ik dat je vooral eens zou moeten kijken naar wat je echt zou willen. Neem eens een kookwekker en schrijf in 15 minuten alles op wat er in je hoofd opkomt. Richt je focus dan op één ding wat je wilt aanpakken om te veranderen en niet op meerdere dingen. Alles tegelijkertijd willen doen zorgt er vaak voor dat we juist niets doen.

Leave A Comment