Niets doen is ook goed voor je gezondheid.

Gewoon even helemaal niks, doe je dat wel eens? Soms heb ik gewoon zin om even helemaal niets te doen.

Niets doen, ook wel eens heel fijn. Gewoon even een dagje niksnutten. De decembermaand is al weer halverwege. Ongelofelijk hoe snel zo’n jaar kan gaan. Het gaat elk jaar even snel, maar sommige jaren lijken wel voorbij te vliegen. Even op een zondag helemaal niks doen is dan eigenlijk best fijn.

Zeker in een maand als december kijken veel mensen even terug op het afgelopen jaar. Zo’n zondag als dit waar naar buiten gaan je niks lijkt door het grauwe weer en de smeltende sneeuw is daar een goeie dag voor. Waarom we dat doen? Dat weet ik niet precies. Want wat heeft het voor nut om terug te kijken? Die tijd is voorbij, die hebben we niet meer en of het nou een leuk jaar was of een van de meest afschuwelijke die je hebt gehad, het blijft verleden tijd. Misschien denk jij ook net als ik aan de toekomst. Wat je volgend jaar wenst of al zeker weet dat je gaat doen. Een mooie reis maken of staat er een andere gebeurtenis op je te wachten? Het kan ook zo zijn dat je tegen volgend jaar opziet. Dat je een lastig jaar verwacht.

Goede voornemens en plannen

Elk jaar heeft zo wel zijn mooie en minder mooie momenten. Dat hoort erbij, het heet leven. Toch willen we vaak de controle hebben over de (dagelijkse) dingen. We proberen te plannen, hebben voornemens of hopen en wensen dingen. Voor onszelf en voor mensen die ons dierbaar zijn.

Mooie dingen, dingen die ons gelukkig maken. We hopen op een mooi nieuw jaar. Een jaar met zo weinig mogelijk tegenslag en waarin we de dingen kunnen doen die ons blij maken. In Januari beginnen we bijvoorbeeld met volle moed aan onze goede (gezonde) voornemens. Die vaak al sneuvelen voor de 14e. We laten de gedachten aan die voornemens dan los en concentreren ons op het werk, het gezin en het plannen van de zomervakantie.

Welk succes heb jij behaald? Waar werk je hard voor?

Zo gaan jaren voorbij. De een die behaalt een succes, de ander een paar kleine successen en een ander denkt weer aan december en is van plan om het jaar erop het nog maar eens te proberen. Misschien werk je ergens erg hard voor om te bereiken en is het dit jaar nog niet gelukt, maar ben je hoopvol voor de toekomst.

Dat is dan ook het gekke van ons bestaan. Dat we ondanks tegenslagen blijven hopen op beter. Dat het vanzelf zal gaan want we zijn vaak druk en te moe om zelf nog langer hard te werken voor dat wat we willen. We geven op totdat de dag zich aandient die ons dat zetje geeft om weer op te staan, af te kloppen en onze schouders weer te zetten onder dat wat we eigenlijk graag willen.

Hard werken aan een (betere) toekomst of meer te genieten van dat wat we al bereikt hebben.

Het gaat alleen niet vanzelf hé. Als je iets wilt dan zal je zelf daar je schouders onder moeten zetten en niet wachten want wachten brengt je bij zo’n zelfde decembermaand als dit jaar. Als je wat wilt dan moet je er iets voor doen. Het maakt niet uit wat je wilt. Je zult zelf stappen moeten zetten.

Terugblik op afgelopen jaar of dagdromen over de toekomst

Terugkijken op een jaar dat voorbij is of dagdromen over de toekomst is eigenlijk helemaal niet niks doen. Je kunt eens tijd besteden aan al die gedachtes die je hebt en de dingen op een rijtje zetten. Wat je allemaal niet geleerd hebt het afgelopen jaar bijvoorbeeld. Dat hoeft geen studie te zijn, maar door alle indrukken die je hebt verkregen heb je geleerd. Geleerd hoe je dingen kunt doen of wat je beter moet laten. Leuke dingen, een nieuw talent van jezelf ontdekt of juist iets ontdekt waar je beter in zou willen worden.

De decembermaand is best een fijne maand om eens lekker te gaan zitten met een kop thee en in gedachten die grote zak of koffer (hoe jij het dan ook kan visualiseren) ondersteboven te gooien en te gaan sorteren. Een stapel met gedachten die rommel zijn en waar je niks aan hebt, een stapel met gedachten waar je later nog eens wat mee wilt doen en een stapeltje of misschien wel een gedachte die te kostbaar lijkt om weg te doen. Een gedachte die je vast wilt houden, omdat het je een goed gevoel geeft. Iets dat je blij maakt of nieuwsgierig naar het nieuwe jaar bijvoorbeeld.

Orde scheppen met een journal

Ik ga nog even een lekker warm kopje thee zetten en verder met niks doen. Gewoon, omdat het fijn is om af en toe eens orde te scheppen in mijn hoofd. Daar gebruik ik een journal voor.  Gewoon een boekje dat ik mooi vind en waarin ik mijn gedachten kwijt kan of mijn creativiteit door te tekenen. Niet dat ik dat goed kan, tekenen. Het is alleen voor mij een mooie uitlaatklep . Het brengt mij in een soort ‘flow’. Een flow waarin ik dingen los kan laten of juist op nieuwe ideeën kom. Ik gebruik er een voor privé en een voor zakelijk en ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog meer heb. Een voor mindfulnessoefeningen bijvoorbeeld en een voor wanneer ik het fijn vind om een moodboard te maken. Zo maak ik tijd voor verschillende gedachtes en concentreer ik mij echt even op een speciaal gebied dat naar mijn idee aandacht nodig heeft.

Orde scheppen in je hoofd met de online gratis cursus.

Wil je ook orde scheppen in je hoofd? Plannen maken voor volgend jaar of je goede voornemens langer vasthouden dan 14 januari? Ga dan ook aan de slag met een journal of net zoals ik met meerdere. Wil je weten hoe je daarmee begint of waarom je dat zou moeten doen? Lees dan de gratis korte cursus door in de vitabreakclub. Je kunt je daarvoor via deze link gratis aanmelden.

Meer lezen? Misschien zijn deze artikelen ook iets voor jou: