Project Description

Bullet journal gebruiken.

Je hebt vast wel eens gehoord van een bullet journal, misschien gebruik jij er al een? Een bullet journal wordt door veel mensen gebruikt, het is zelfs een hele rage. Het wordt gebruikt als agenda of voor creatieve doeleinden. Voor het vastleggen van een vakantietrip maar ook voor privé doelen of projecten op het werk.

Voor het gebruik van een bullet journal hoef je niet heel creatief te zijn hoewel het lastig is om er niet creatief mee om te gaan want het vraag gewoon om een persoonlijke touch. Al is het maar het tekenen van doodles tijdens een vergadering of telefoongesprek.

Nut van een bullet journal

Als je nog niet bekend bent met het gebruik van een journal, vraag jij je misschien af wat voor nut het heeft en wil je het idee misschien snel wegleggen, omdat het je alleen maar tijdrovend lijkt. Wacht daar dan nog even mee want het gebruik ervan kan heel erg nuttig voor je zijn. Als coach heb ik er al veel voordelen van gezien en ik raad het gebruik van een journal aan in de online trainingen en coachsessies.

Als je geen idee hebt wat een bullet journal is, ken je misschien wel de term stroomdiagram of stroomschema, ook wel flowsheet of flowchart genoemd. Dat is een schematische voorstelling van een proces. Het wordt over het algemeen gebruikt om een proces makkelijker te visualiseren, of om fouten in het proces te kunnen vinden.

Zo kan je het gebruik van een bulletjournal ook zien en ermee werken voor privé doelen of projecten op het werk. Het gebruik van een bullet journal geeft je de mogelijkheid om makkelijker te visualiseren, vorderingen bij te houden, in te zien waar je aanpassingen zou moeten maken etc.

Met je bullet journal overzicht houden.

Overzicht houden in een druk bestaan kan nogal eens lastig zijn. We gebruiken een app op de mobiel, kladblaadjes die overal rondslingeren of een agenda. Een bullet journal kan je inrichten zoals jezelf wenst. Alles wat belangrijk is, kan je in een boek kwijt en het formaat is groot genoeg om er voldoende in kwijt te kunnen maar klein genoeg om mee te nemen.

Door regelmatig een bullet journal bij te houden, hou je grip op jouw plannen voor nu en in de toekomst. Je blijft erdoor op het pad dat je in wilt slaan en houdt overzicht.

Door dagelijks even terug te blikken op de dag, in te zoemen op je leven, zorg je voor meer controle. Juist het gevoel van het verliezen van controle zorgt voor chaos en daardoor ook stress. Het zorgt ervoor dat je jouw waarden helder hebt en daardoor ook volgens jouw waarden beslissingen neemt.

Probeer het maar eens een week uit om elke dag op dezelfde tijd aan de gang te gaan met een journal. Door in te zoemen op je dag, de emoties, gedachten en gebeurtenissen zie je helderder hoe je doelen kunt bereiken die in een lijn liggen met wat jij belangrijk vindt.

Je kunt ook schrijven over wat je wenst voor jezelf:

Voorbeelden kunnen zijn:

 • Reizen – Waar zou je naar toe willen, wat vindt je belangrijk om te zien?
 • Leren – Wat zou je graag willen leren?
 • Mensen – Aan wie zou je meer tijd willen besteden?
 • Geluk – Wat zou je fijn vinden of gelukkig maken?
 • Mogelijkheden – Welke mogelijkheden zijn er om veranderingen te realiseren die belangrijk zijn.
Direct aan de slag met jouw doelen? Wordt dan lid en volg de trainingen.

Zie ook voor een overzicht van doelen het voorbeeld hieronder. Je kunt het bestand downloaden of als idee gebruiken.

Hoe gebruikt maken van een bullet journal je leven kan veranderen.

Regelmatig een bullet journal bijhouden is een van de beste middelen om te gebruiken als je een doel wilt nastreven of een verandering wilt maken in je leven.

Wanneer zou je voor jouw privé leven een bullet journal bijhouden?

 • Als je een positieve verandering wilt realiseren;

 • Een doel of droom wilt nastreven;

 • Een angst of gewoonte wilt veranderen;

 • Af wilt komen van spanning en te veel stress in je leven;

 • Als je beter wilt worden in organiseren en plannen;

 • Bij zelfontwikkeling.

Een bullet journal, creatief en praktisch.

Een bullet journal kan je zowel gebruiken voor jouw creatieve ideeën, als heel praktisch. Wil je bijvoorbeeld een onderneming starten of een project? Je kunt er ook jouw ideeën kwijt voor een blog of misschien schrijf je wel een boek? Er zijn zoveel mogelijkheden.

Het is eigenlijk een boekje waar niets instaat. Zelfs geen lijntje maar alleen een hoop stippeltjes op alle bladzijden. Hoewel heel veel mensen ook een normaal schrift gebruiken met lijntjes of blanco, zijn de stippen handig als je ook in je journal wilt tekenen en gebruik wilt maken van kolommen.

Het leuke van een bullet journal is misschien wel het feit dat het je creatieve brein doet ontwaken, iets wat we in het dagelijks leven vaak moeten uitschakelen door beslommeringen en verplichtingen. Het kan gebruikt worden als een uitlaatklep voor al je (spontane) ideeën en gedachten.

Wat vind je belangrijk?

bullet journal helderheid

Elke dag zou je kunnen schrijven wat er in je leven gebeurd. Hoe het gaat en wat goed voor je werkt en wat niet. Door er vaak in te schrijven, krijg je een helder beeld van wat je wilt en belangrijk vindt. Je krijgt inzicht in wat je wilt en hoe je zou willen dat je leven eruit ziet.

Door niet alleen te schrijven maar misschien ook te tekenen of een moodboard te maken, krijg je een helder beeld van wat staat tussen hoe je leven nu is en hoe je zou willen dat het was. Het begin van visualisatie. Een bullet journal geeft je inzicht en zorgt er voor, dat je eens goed bij jezelf kunt nagaan wat je tegenhoudt. Welke zorgen, angsten of twijfels er bij je zijn.

Het kost wel wat eerlijkheid en moed om een bullet journal bij te houden maar het geeft je antwoorden op vragen als:

 • Waarom voel ik mij geïrriteerd de laatste tijd?
 • Wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven?
 • Wat vind ik belangrijk?
Bullet-journal-helderheid

Verbinding hoofd en lichaam

Door bezigheden op het werk, thuis, sporten en sociale contacten ben je vaak meer bezig met anderen dan met jezelf. We vergeten dan ook nog wel eens stil te staan bij wie we zijn. Alles lijkt op de automatische piloot te gaan. Tijd voor jezelf nemen, bezig te zijn met je eigen gedachten en een stukje rust zoeken, dat doen we niet veel.

Bezig zijn met een bullet journal wordt wel gezien als een soort meditatie of mindfulness. Bezig zijn met jezelf in het ‘nu’. Het geeft je ruime voor jouw gedachten en gevoelens waardoor je niet het idee hebt alleen in je hoofd te leven maar met verbinding van je brein en lichaam.

Zie ook het tabje dat gaat over stress dat kan helpen die rust te vinden. 

Waarom neem je geen actie?

Dromen, wensen en doelen hebben we vaak genoeg. De stappen zetten om ze ook te realiseren, dat is vaak lastig. Met een bullet journal kan je door te schrijven achter de reden komen dat je die stappen niet zet. Waarom heb je last van uitstelgedrag? Wat houd je tegen?

Twijfels en uitstelgedrag zorgen ervoor dat die mooie dromen nooit van de grond komen. Door je twijfels op te schrijven, er open over te zijn tegen jezelf, krijg je helderheid waarom je geen stappen zet. Je gaat anders kijken naar die twijfels want zijn die twijfels wel waar? Zijn ze ook van jou of zijn ze je aangepraat?

Als twijfels (en angsten) om stappen te zetten die je dichter bij een doel zullen leiden, uitgesproken worden, of opgeschreven, dan verliezen ze vaak hun kracht. Ze zijn dan niet meer die grote beangstigende gedachten in je hoofd. 

Een journal gebruiken voor je werk.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een journal bij te houden voor het werk. Allereerst kan je het gebruiken als agenda waarbij je ook de ruimte hebt om belangrijke notities te maken. Denk aan notities over een project of klant. Juist de voortgang van een project of werkzaamheden die nodig zijn voor een klant kan je zo heel handig bij elkaar houden. Misschien heb je net een gesprek gehad met je meerdere, een klant of collega waarvan je notities wilt maken bij een project?

Het is natuurlijk geen goed idee om er informatie in te schrijven die bij verlies van jouw journal schade zou kunnen toebrengen aan het bedrijf waar je voor werk of een klant. Maar gegevens die je normaal zou bewaren op een post-it of notitieboek kunnen wel.

Waarom zou je dan niet gewoon een notitieboek gebruiken? Gebruik je vaak een notitieboek of schrift voor notities? Pak die er dan eens bij om te zien hoe georganiseerd dat eruit ziet. De meeste notities zijn rommelig en sommigen moet je eerst nog een keer lezen om te begrijpen waar de notitie ook al weer voor was.

bullet journal op het werk

De bedoeling van een journal is niet om het zomaar te gebruiken als een notitieboek maar om te organiseren en reflecteren. Je kunt het gaan bijhouden voor persoonlijke ontwikkeling. Denk aan het verbeteren van je soft skills zoals assertief zijn.

Vragen die jij jezelf zou kunnen stellen zijn:

 • Wat is er gebeurd die dag?
 • Hoe ging het?
 • Wat ging niet goed?
 • Wat had je kunnen doen of zeggen?

Denk na over jouw ervaringen. Effectief een journal bijhouden, combineert een duidelijk verhaal over recente gebeurtenissen met kritisch denken over wat je daarvan hebt geleerd. Welk gedrag, zou je kunnen veranderen of verbeteren?

Organiseren en time management.

Een journal bijhouden helpt je om georganiseerd te blijven. Om de journal georganiseerd in te delen, zou je wel voor je ermee begint eerst eens goed na moeten denken over wat je precies wilt gaan bijhouden. Wil je het gebruiken als agenda, voor projecten waar je mee bezig bent of misschien om georganiseerder te worden?

Beginnen met een journal bijhouden is wel belangrijker dan eerst dagen lang verzinnen hoe het eruit moet komen te zien. Begin anders eerst eens met het bijhouden van een journal in een schrift met ringband. Er zijn verschillende versies te koop die weinig kosten. Als je fan wordt van het bijhouden van een journal, kan je altijd nog voor een versie kiezen die meer bij je past. Een boek met een harde kaft bijvoorbeeld. Het is voor iedereen verschillend maar door te  schrijven in een boek met een harde kaft lijkt het wel alsof dat wat je schrijft waardervoller wordt.

Wat is van belang om over te schrijven?

Houdt er rekening mee, dat gebeurtenissen die belangrijk zijn om over te schrijven, subtiel kunnen zijn. Je hebt bijvoorbeeld een geweldige presentatie afgeleverd waar je over wilt schrijven. Die presentatie hoeft niet de belangrijkste gebeurtenis te zijn van die dag. Stel dat je een woordenwisseling met iemand hebt gehad, dan kan dat belangrijker zijn om over te schrijven. Bijvoorbeeld waarom je overstuur was of waarom iets je dwarszat.

Vooral ook bij werkstress is een bullet journal prettig om te gebruiken. Het helpt veel om eerlijk en zonder oordeel over je gedachten te schrijven en na te denken. Juist al die gedachten in je hoofd zorgen voor chaos en overbelasting.

Stress en het gebruik van een bullet journal.

Stress wordt veroorzaakt door het gevoel de controle te verliezen. Dat kan zijn omdat je het druk hebt, door een specifieke gebeurtenis of periode in je leven of bijvoorbeeld door je omgeving. Wat het dan ook is, je hebt er geen of maar weinig controle over of het gevoel dat je er weinig controle over hebt.

Bij stress komen er emoties en gedachten bij je op waar je niet mee bezig wilt zijn omdat ze niet als prettig ervaren worden. Soms hebben we ook de tijd niet om stil te staan bij wat we voelen. De stress kan dan juist erger worden, het stapelt op.

Door gebruik te maken van een bullet journal, zal je inzicht krijgen in dat wat je stress bezorgt en hoe je er beter mee om kunt gaan. Vaak genoeg kunnen we situaties niet veranderen. Een bullet journal kan helpen bij acceptatie van emoties en gevoelens, helpen om beter om te gaan met stress. Verdringen van emoties en gevoelens, omdat ‘iets nu eenmaal zo is’ werkt niet.

Met een bullet journal neem je die tijd voor jezelf welke nodig is om te verwerken. Zeker als je dat kunt doen op vaste momenten in een omgeving die jou toelaat om even tot jezelf te komen. Maak voor jezelf een plek zodat jij je terug kunt trekken van anderen of wat je zou kunnen afleiden zoals een televisie. Een plek die comfortabel voor je is en waar je rust vindt.

Als je denkt door drukte geen tijd te hebben:

Het druk hebben brengt stress met zich mee, je hoofd is vol en je gedachten kunnen alle kanten opgaan. Dat kan zo erg zijn dat je moeite hebt met je te concentreren. Als je eenmaal met het bijhouden van een bullet journal begint zal je snel merken dat het een gunstig effect heeft op je stressniveau. Ondanks dat je het heel de dag druk hebt gehad en jij je misschien moe voelt, kan je door te schrijven of creatief bezig te zijn met je journal rust hervinden.

In een bullet journal kan je jouw gedachten en emoties kwijt, het helpt je om echt even tot jezelf te komen. Gedachten en emoties te onderzoeken en te begrijpen.

Het belangrijkste om te doen wil het bijhouden van een journal effect hebben, is om elke dag ermee bezig te zijn. Dat kan een moment zijn in de ochtend of vlak voor je naar bed gaat. Probeer er een vast moment voor te houden en maak het een routine.

Vragen die jij jezelf kunt stellen zijn;

 • Wat is er gebeurd, hoe is de dag gegaan?
 • Hoe voelde ik mij door….?
 • Wat zorgde ervoor dat ik mij …. voelde?
 • Wat heb ik geleerd van deze gebeurtenis / dag?

Het antwoord op deze vragen kan nooit een fout antwoord zijn tenzij het antwoord is dat je het niet weet. Als je dat denkt, stel de vraag dan opnieuw aan jezelf. haal even diep adem en ga in gedachte terug naar het moment.

Naar de training stressmanagement.

Aan de slag met jouw bullet journal?

Als je gaat beginnen met het bijhouden van een bullet journal ga dan eerst eens goed nadenken waar je het voor wilt gebruiken.

Wil je het gebruiken voor je werk of voor privé? Zou je het willen gebruiken om effectiever te worden, om te organiseren of wil je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Kies één doel en niet meerdere doelen. Ga dus niet aan de slag met beter worden in organiseren van projecten op je werk én je doel om fitter te worden. Als je meerdere doelen hebt die je zou willen realiseren, schrijf daar dan over in het begin van jouw journal maar kies eerst een onderwerp wat voor jou het meest belangrijk is.

Begin in jouw journal met wat het meest belangrijk is en bewaar overige wensen voor later. Concentreer je op dat wat echt verschil zal uitmaken voor je leven, maak een keuze. Denk dan na over hoe de indeling zou moeten zijn. Niet alleen per pagina maar wil je het kleurrijk maken of minimalistisch? Zou het je helpen om creatief ermee om te gaan door te tekenen of er dingen in te plakken? Zoek eens wat voorbeelden op als je inspiratie te wensen over laat.

Organiseren van jouw to-do-lijst

Een bullet journal wordt vaak gebruikt voor ‘to do’ lijsten. Om te voorkomen dat je bullet journal er niet anders uit gaat zien dan je notitieboek, zou je elke maand zo’n lijst kunnen maken. Na het legen van je hoofd van wat je allemaal denkt te moeten doen, bekijk je de lijst opnieuw. Je zou die lange lijst van taken daarbij moeten sorteren.

Verdeel de lijst in:

   • Belangrijk en prioriteit.
   • Belangrijk maar geen prioriteit.
   • Niet belangrijk en geen prioriteit.

Als je de lijst doorneemt, vraag jezelf dan af of dat wat je zou moeten doen, het ook echt waard is om te doen. Je zou jezelf kunnen afvragen of de taak je gelukkiger zou maken als deze af is. Je zou jezelf kunnen afvragen of jij de juiste persoon bent voor die taak. Misschien kan je de taak beter door iemand anders laten doen omdat die persoon daar veel beter in is? Denk aan situaties op het werk en welke werkzaamheden je zou kunnen delegeren.

Maak dan een overzicht, maand of weekindeling van wanneer je een taak klaar moet hebben. Verdeel de werkzaamheden om die taak af te ronden over de tijd. Denk aan wat je nodig hebt om het op tijd af te ronden en maak een planning.

Nadenken over wat gedaan moet worden doen we meestal in ons hoofd. Het nadeel daarvan is dat we dan zo veel dingen te doen lijken te hebben dat we geen overzicht meer hebben in het belang van taken. We vergeten dingen of doen taken op het laatste moment.

Door de lijst uit ons hoofd op papier te zetten en na te denken over welke taken echt verschil uitmaken om direct aan te pakken en welke niet, creëer je een hoop rust.

Overzicht krijgen.

Je bullet journal wordt overzichtelijk door het gebruik van een index en tabs. De meeste journals hebben zo’n index wel in het begin maar niet allemaal of de pagina’s zijn niet genummerd. Dan is het handig om dat zelf te doen zodat je informatie snel kunt terugvinden. Tabs kan je ook zelf maken. Je kunt daar tape voor gebruiken of dun karton.

Knip of snij bijvoorbeeld dun karton in het formaat van je pagina waarbij je een stukje meer laat uitsteken. Plak het karton op de pagina en vermeld op het uitstekende stukje de tekst van de tab.

Wat knutselwerk in je bullet journal kan helpen om gemotiveerd te blijven ermee te werken. Het ziet er niet alleen georganiseerd uit, wat je helpt om effectief en productief te zijn maar geeft ook die persoonlijke touch aan je journal. Het moet een boek worden waar je met plezier in werkt want vergis je niet dat je zintuigen veel te maken hebben met motivatie. Als het er prettig uit ziet of aanvoelt dan zal je meer plezier ervaren. In een boek dat onpersoonlijk is of je ook wel eens gebruikt als onderzetter voor je koffie, zal je veel minder geïnteresseerd zijn.

𝓦𝓲𝓵 𝓳𝓮 𝓭𝓮 𝓿𝓸𝓵𝓵𝓮𝓭𝓲𝓰𝓮 𝓬𝓾𝓻𝓼𝓾𝓼 𝓿𝓸𝓵𝓰𝓮𝓷? 𝓜𝓮𝓵𝓭 𝓳𝓮 𝓭𝓪𝓷 𝓪𝓪𝓷 𝓪𝓵𝓼 𝓶𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮 𝓿𝓲𝓽𝓪𝓫𝓻𝓮𝓪𝓴𝓬𝓵𝓾𝓫.

JOUW BULLET JOURNAL:

Quote
Quote voor je bullet journal
Hoe blijf jij letterlijk en figuurlijk in beweging?
Doelen
Doelen
Wat zijn jouw doelen? Klik op de afbeelding voor download.
Quote
QuoteVoor je bullet journal
Last van uitstelgedrag?