Plan maken? 6 vragen die jij jezelf zou moeten stellen.

Heb jij een doel dat je wilt realiseren? Nu is het daar een goed moment voor.

Over 10 dagen is het zover, de officiële start van de lente 2018. Nu de zonnestralen zich hier en daar al wat laten zien en de koude van de afgelopen maand lijkt te verdwijnen, begint het verlangen naar een nieuw begin. De eerste dag van de lente geeft aan dat er weer iets magisch staat te gebeuren. Niemand staat misschien bij die magie stil maar de lente is de tijd dat de natuur ontwaakt en binnen de kortste keren is het landschap veranderd. Alles staat in bloei, vogels zijn druk in de weer, de dieren lopen weer in de wei. Alles komt weer in beweging. Eigenlijk een hele fijne tijd waar jij misschien maar nauwelijks bij stilstaat.

In de stad merken we maar weinig van die verandering. Behalve dat veel mensen zich wat vrolijker gedragen. Veel mensen merken wel heel goed dat de lente start. Niet alleen, omdat we dan beter niet de deur uit zouden moeten gaan zonder paraplu maar door het verschil in licht en geuren. Het kan zijn dat jij daar ook extra gevoelig voor bent. Naast de winterdip, zijn er ook veel mensen die last hebben van voorjaarsmoeheid. Als je dat herkent, dan is dit bericht zeker ook voor jou. Door de voorjaarsmoeheid heb je weinig energie. Juist daarom is het goed om de tijd te nemen voor iets dat je dat positieve gevoel kan geven.

Het positieve gevoel van de lente.

De start van de lente is eigenlijk ‘het’ moment om aan de slag te gaan met een positieve verandering in je leven. Het is tenslotte de tijd dat de aarde zich verjongt, het leven begint weer overnieuw. Als alles in de natuur uit de winterslaap komt en een positieve nieuwe start maakt, waarom zouden wij als mens daar dan niet aan mee doen en direct ook profiteren van die positieve sfeer die er hangt?

Je ziet het niet maar de natuur is eigenlijk nu al druk in de weer. Onder de grond, gebeurd er al van alles. De planten die in diepe rust waren tijdens de winter, breiden hun wortels uit waarna de planten uit de aarde omhoog komen, richting het licht.

Welk plan wil jij dit jaar realiseren?

Hoe zit het met jou? Ontwaak jij ook al uit die winterslaap en heb je al zin in de warmere dagen vol met buitenactiviteiten en nieuwe avonturen? Hoe staat het trouwens nu met jouw goede voornemens en plannen voor dit jaar? Ben je daar druk en enthousiast mee bezig of is er nog niet veel van terecht gekomen? Zo’n 10 dagen voordat de lente officieel zijn intrede doet, is het de perfecte tijd om nog eens even stil te staan bij de doelen die je voor jezelf had gesteld dit jaar.

Heb jij iets wat je dit jaar eigenlijk echt zou willen bereiken of doen, maar is daar nog niet heel veel van gekomen? Kom dan nu in actie en zorg dat je klaar bent om die doelen te gaan aanpakken voordat het nieuwe seizoen begint en je agenda vol loopt.

Juist nu eens de tijd nemen om over jouw doel na te denken en een plan te maken kan het verschil maken tussen het realiseren van dat wat je wilt en weer uitstellen tot volgend jaar.

Straks schijnt de zon en denk je weer aan andere dingen. Dus pak een stuk papier en ga aan de slag met de volgende vragen.

Vragen die jij jezelf zou moeten stellen als je iets wilt veranderen in je leven:

 • Waarom wil je dat wat je wilt?

  Om iets te realiseren heb je motivatie nodig maar wat is jouw motivatie? En is dat wat nu bij je opkomt de ware motivatie? Om een plan te laten slagen is het heel belangrijk om voor jezelf de ware motivatie te vinden. Probeer daarbij dieper na te denken dan alleen aan dat iets noodzakelijk is. Stel dat je wilt afvallen voor de zomer, wil je dan alleen afvallen omdat jij je anders niet op het strand durft te vertonen of wil je afvallen omdat je fitter wilt zijn? Fit genoeg om met de kinderen te spelen of die reis te maken? Denk eens goed na over hoe jouw leven eruit zou zien als jouw doel realiteit is.

 • Is jouw doel specifiek, haalbaar en meetbaar?

  Wensen en dromen zijn vaak niet realistisch. Een doel moet dat wel zijn. Als dat wat je wilt niet haalbaar is of niet haalbaar is binnen de tijd die jij hoopt dat nodig is, dan schiet het niet op. Mocht je ook niet precies kunnen vertellen wat het is dat je zo graag wilt, dan is er ook een grote kans op mislukking. Wees dus specifiek. Zet kort en krachtig neer wat het is dat je wilt realiseren of veranderen. Kijk ook naar de mogelijkheid om na te gaan of je al successen boekt. Door telkens even stil te staan bij hoe het gaat zorg je ervoor dat je op tijd actie kunt ondernemen. Je kunt dan de plannen bijstellen als dat nodig is.

 • Werk een plan om jouw doel te bereiken goed uit.

  Te vaak mislukken plannen omdat er niet genoeg tijd en energie aan is besteed. Het risico daarvan is dat je tegen ‘onverwachte’ gebeurtenissen aan kunt lopen die jouw plannen tegenwerken. Excuses als dat je het niet had kunnen voorzien zijn er achteraf genoeg. Hou een plan simpel maar wees wel zo nauwkeurig mogelijk.

 • Heb je iemand die je zou kunnen helpen?

  Is er iemand waar je naar toe kunt gaan voor steun tijdens momenten dat het allemaal even tegenzit? Met wie zou je dan kunnen praten of wie kan je dan even bellen zodat jij de moed niet laat zakken?

 • Kan je jouw doel samen doen?

  Genoeg mensen willen iets doen aan hun gezondheid. Is er iemand die hetzelfde doel als jij hebt zodat je het samen kunt doen? Samen is vaak gezelliger en het kan zeker helpen als je een dag niet veel zin hebt.

 • Sta stil bij successen die je boekt.

  Elke keer dat jij een stap dichter bij jouw doel bent, zou je daar even bij moeten stilstaan. Denk op zo’n moment na over wat je hebt bereikt en wees trots op jezelf dat het je gelukt is. Een doel behalen is prachtig maar geniet ook van de reis. Door te genieten van kleine successen wordt een doel bereiken plezierig. Ook als je er hard voor hebt moeten werken.

 

Wil jij dit jaar jouw doel bereiken? Profiteer dan van die zonnestralen die eraan komen. De zon geeft energie en dat kan je goed gebruiken. Werk je plan daarom nu uit, het is de ideale tijd ervoor.

Vraag jezelf eens af; wil jij dat je leven volgend jaar precies zo is als vandaag of heb je misschien andere plannen?