Snel boos worden en moe zijn – symptomen stress?

Boos en moe zijn kunnen symptomen zijn van stress. Misschien had je dat antwoord al verwacht want je leest het tenslotte overal wat de gevolgen van stress kunnen zijn. Er zijn nog tal van andere klachten die zowel lichamelijk kunnen zijn als mentaal. Denk dan aan hoofdpijn, last van je nek en rug of slecht slapen.

Hoe weet je nou of het stress is? Eigenlijk weet je dat pas wanneer je zelf al sterk het vermoeden hebt, omdat je last van stress hebt en het door een arts is uitgesloten dat het ergens anders aan ligt. Eerder kan je het nooit zeker weten. Alleen vermoeden.

Weet je dat het niet ergens anders aan ligt, omdat je naar de dokter bent gegaan? Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen de gewoonte hebben om een doktersbezoek zo lang mogelijk uit te stellen. Zeker als het om stress gaat. De vraag of je naar de dokter bent gegaan is dan ook belangrijk om te stellen. Vaak zoeken we eerste op het internet naar informatie over onze klachten of stellen we een vraag in een forum.

 

Ga even langs bij je arts

Ik wil toch benadrukken dat het beter is om eerst te gaan praten met je arts. Al heb je veel last van spanning en stress. Sluit het uit dat er iets anders aan de hand is. Een ziekte kan niet alleen zorgen voor spanning en stress in het lichaam, het werkt ook andersom. Spanning en stress kan je immuunsysteem aantasten waardoor je ziek wordt.

Er zijn ook heel wat andere oorzaken dan stress. Je kunt denken aan ouder worden. Je schommelende hormonen zouden dan ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van stemmingswisselingen of dat je sneller boos en moe bent dan je van jezelf gewend bent.

Dat veel mensen last hebben van stress, de ongezonde stress die je ziek kan maken, dat is waar. Het is niet onlogisch om dan ook te denken dat het daardoor komt.

Een tip is om het eens even bij te houden. Als je dan een bezoek aan de dokter brengt, dan kan je dit “dagboek” bespreken. Het is dan ook voor de dokter eenvoudiger om een diagnose te stellen of een beslissing te maken zoals een doorverwijzing voor nader onderzoek.

Stressdagboek bijhouden

Gratis stressdagboek

Er staat een gratis te downloaden stressdagboek voor je klaar welke je online kunt invullen. Je hoeft het niet uit te printen, maar kunt het gewoon opslaan op je eigen computer. Hou het eens een paar dagen bij. De reden dat jij je vaak boos en moe voelt kan dan al een stuk duidelijker voor je worden. Dat het duidelijker wordt waar jouw klachten vandaan komen kan een hele opluchting zijn. Juist het piekeren over waarom je klachten hebt kan alleen al voor veel stress zorgen.

Wil je erover praten of meer over lezen? Je kunt met een lidmaatschap op de vitabreakclub diverse trainingen volgen die je kunnen helpen bij stress. Stressmanagement, Energiemanagement of volg de training Ontspanning met Mindfulness. Neem anders een kijkje in de webshop op deze site of maak een account op de vitabreakclub.